Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maribor - v kraji bobulí

Maribor je se svými více než 100 tisíci obyvateli druhým největším městem Slovinska a také se pyšní postem centra provincie Štajerska. Rozkládá se na obou březích řeky Drávy a jeho návštěva potěší nejen milovníky historie a kultury, ale také krásné divoké přírody.

Již v roce 1164 se vypínal na návrší pyramidového tvaru hrad Marchburch, který měl sloužit jako ochrana proti maďarským nájezdům. Pod hradem se rozkládala stejnojmenná osada, která roku 1254 obdržela městská práva. V té době se zde začaly rozvíjet řemesla a obchod. Kontakty místních obchodníků dosahovaly až do Prahy, severní Itálie a na jih do Dubrovníku. 17. století bylo pro město stoletím úpadku, ale později se zase probralo k životu a stalo se z něj relativně zámožné provinční městečko habsburské říše. Na konci 19. století bylo přejmenováno na současný Maribor. Roku 1918 byla tato část Slovinska připojena k Jugoslávii, nezávislost získala země až v roce 1991. Ještě v dobách první světové války žila ve městě početná německá menšina. Po obou válkách však byli Němci donuceni odejít, takže nyní je město čistě slovinské.

Město Maribor se v současné době stále proměňuje doslova před očima, aby bylo přitažlivým turistickým cílem a nutno dodat, že se mu to daří. Probíhají renovace starých historických fasád domů, opravují se městské památky a budují se nové a nové atrakce. Pozornost přitahují také zajímavé kulturní akce, které město pořádá. Například v letních měsících se v přístavní čtvrti Lent koná největší městský festival s názvem „Léto v Mariboru“. Nejdříve se na Drávě křtí voraři, poté následují dva týdny divadla na ulici a nakonec se na březích řeky konají představení slovinského tance a hudby.

Maribor

Maribor je přitažlivý především díky půvabnému středověkému jádru, univerzita založená roku 1961 pak městu dodává mladistvý a svěží nádech. Centrum města tvoří dvě náměstí Hlavní náměstí (Glavni trg) a Slomškovo náměstí (Slomškov trg).Glavni trg, jemuž dominuje kostel sv. Aloise, renesanční radnice Rotovž a četné zdobené měšťanské domy, je nejdůležitějším náměstím ve městě. V jeho centru se navíc tyčí morový sloup zdobený sochou Neposkvrněné Panny Marie z dílny sochaře Jožefa Strauba. Toto dílo má být připomínkou na někdejší tragédii ze 17. století, kdy celá třetina obyvatel města podlehla černé smrti.

Na Slomškově trgu najdeme krásnou katedrálu, která je jakýmsi duchovním centrem města. Je stará více než 800 let a za tu dobu prošla mnoha rekonstrukcemi. Její okolí je upraveno podle návrhů Jože Plečnika, který zde vytvořil malé kamenné sloupy a pyramidové duby připomínající hřbitov, jež katedrálu v minulosti obklopoval. Na náměstí najdete také pomník postavený jako upomínku na mariborského biskupa Martina Slomšeka z roku 1991. Tomu se v roce 1859 podařilo převést sídlo diecéze do Mariboru. Jižní stranu náměstí zdobí novorenesanční budova s poštou a také klasicistní městské divadlo, kde vystupují ty nejlepší divadelní soubory, jež prosluly i za hranicemi Slovinska.

Maribor, Slovinsko

Bývalá přístavní čtvrť Lent je tvořena malebnými, na sebe namačkanými domky, které tvoří příjemnou kulisu pro procházky po upraveném břehu podél řeky Drávy.  Dříve zde bydleli voraři a drobní řemeslníci, ale poté, co byla čtvrť v 80. letech minulého století zrestaurována, se stala oblíbeným cílem turistů a také místem setkávání místního obyvatelstva. Protíná ji promenáda lemovaná množstvím kaváren, restaurací, galerií a obchůdků se suvenýry. Postranní uličky nesou jména po různých řemeslnících, kteří zde v minulosti měli své dílny – je tady proto Koželužská ulice, Mlynářská ulice či Řeznický průjezd.

Jedním z největších lákadel Mariboru jsou však 400 let staré, stále rodící, vinice Slovenske Gorice dosahující až k historické části města. Maribor je díky nim nazýván slovinskou Mekkou vína, kde najdete rozsáhlé podzemní vinné sklepy zpřístupněnéy jak milovníkům tohoto ušlechtilého nápoje, tak i zvědavým návštěvníkům města.  Ze zdejšího kraje pochází především bílá vína jako Vlašský ryzlink, Rulandské bílé, Chardonnay, Muškát a Sauvignon. Staré keříky vinné révy byly na břehu mariborského přístavu Lent objeveny teprve nedávno při jeho renovaci. Jak se zjistilo, je tato zapomenutá réva s největší pravděpodobností nejstarší v Evropě. Největší zajímavostí je však to, že stále rodí, proto byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů a Slovinci jsou na ni právem hrdí. Slavnostní sklizeň probíhá každoročně koncem října. Víno vyrobené právě z těchto bobulek si však jako obyčejný turista nekoupíte, ochutnat je většinou dostanou jen významní návštěvníci města.

Maribor, Slovinsko

Z Náměstí svobody se dostanete do Vinagu, což je s rozlohou 20 000 m2 největší vinný sklípek ve Slovinsku. Tento více než 200 let starý sklípek má tunelovitý tvar a je možné v něm skladovat až 7 milionů litrů vína. Je otevřen pro veřejnost, je však nutné se do něj předem objednat. Na západní straně Náměstí svobody se nachází Městský hrad, který byl vybudován císařem Friedrichem III. v roce 1478. V letech 1532 – 1938 sloužil jako šlechtické sídlo. Dnes je v něm umístěno vlastivědné muzeum Pokrajinski muzej, ve kterém si můžete prohlédnout řadu kuriozit a rarit spojených s historií města. K vidění jsou zde také kostýmy, uniformy i karnevalové masky. Návštěvníkům je představena i lékárna, která dokazuje, že mariborský farmaceutický průmysl byl již v 16. století velmi rozvinutý. Oddělení dějin zase vystavuje sochy barokního umělce Josefa Strauba.

Další zajímavou památkou města je vodárenská věž Vodni stolp, která tvoří nepravidelný pětiúhelník. Tato věž je jedinou ze čtyř středověkých věží, kterou se podařilo dochovat do dnešních dní. Ve věži se ukrývá jak jinak než vinotéka, která dává možnost výběru z více než 300 druhů vín. Z věže se naskýtá skvělý výhled na bývalou židovskou čtvrť s věží a synagogou. Židovská věž byla vybudována jako součást městského opevnění v roce 1465, dnes však slouží jako fotogalerie a pravidelně se zde konají výstavy současného umění.

Maribor, Slovinsko

Místem odpočinku a relaxace se pro místní obyvatele stal městský park (Mestni park) situovaný v samém centru Mariboru. Vinice se zde střídají s lesíky, květinovými záhony, paloučky a rybníky. Nedaleko parku je možné navštívit velké akvárium s exotickými druhy ryb, ale také terária s krokodýly a ještěry. Pokud máte děti, je toto místo ideální pro víkendovou návštěvu.

Milovníky přírody potěší jistě blízkost zalesněného pohoří Pohorje, kde je v létě možné provozovat pěší turistiku, nebo v zimě si parádně zalyžovat. Hlavním turistickým střediskem je Rogla nacházející se v nadmořské výšce 1517 metrů. Ubytování je poskytováno v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Habakuk, v němž se nachází také lékařské a rekreační středisko. V horách v okolí města byly objeveny prameny s 37 - 44°C teplou léčivou vodou, díky kterým Maribor proslul rovněž jako lázeňské město „Terme Maribor“.

- jap -

Článek byl zobrazen 23 291 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko