Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Potupná smrt rytíře na Predjamském hradě

Pozornosti turistů ve Slovinsku by neměl uniknout Predjamský hrad, který je považován za jeden z nejkrásnějších v Evropě. Pokud jej navštívíte, možná dáte tomuto tvrzení za pravdu. Jeho jedinečnost spočívá nejen ve stavbě samotné, ale také v jejím umístění. Hrad byl vměstnán pod převis skalní stěny, které je vysoká úctyhodných 123 metrů. Pohled na něj tak bere dech!

Predjamski grad nazýváme počeštěně Predjamský hrad, ale pokud bychom chtěli být důslední a chtěli bychom přeložit název hradu doslovně, šlo by o Předjeskynní hrad. Nachází se asi 10 kilometrů od známých Postojnských jeskyní, které patří mezi největší turistické atraktivity Slovinska. Jak již bylo zmíněno, Predjamský hrad se nenachází nikde na kopci, jak bývá u těchto staveb obvyklé, ale byl vystavěn pod mohutným skalním převisem v kotlině v blízkosti vesničky Predjama. Touto kotlinou protéká říčka Lokva, která se právě v blízkosti hradu propadá hluboko do podzemí. Na zemském povrchu se pak znovu objevuje až ve Vipavské dolině. Po tisíce let říčka ve zdejším podzemí hloubila chodby a chodbičky až nakonec vytvořila rozlehlý jeskynní labyrint nazývaný “Predjamski Jamski sistem”, z něhož bylo dodnes prozkoumáno 13 kilometrů. Jde o druhý nejdelší jeskynní systém ve Slovinsku. 

Historie Predjamského hradu se začala psát ve 12. století., kdy v tomto krásném přírodním prostředí vyrostl Jamský hrad, někdy nazývaný též Laforam či Luegg. Zaujímal jednu ze zdejších prostorných jeskyní a sahal přibližně do výšky poloviny skalní stěny. Ochranu mu poskytovalo dřevěné opevnění, která bylo ve 14. století nahrazeno mohutnou zdí, která vlastně uzavírala vchod do jeskyně. Později byl před Jamským hradem vystavěn hrad nový, Predjamský, který zatarasil celý prostor skalního převisu. Díky tomuto umístění do převisu ve skalní stěně vypadá hrad opravdu impozantně. Současný Predjamský hrad tak ve skutečnosti tvoří dva původně samostatné objekty, které jsou vzájemně propojeny. Starý Jamský hrad ve vnitřku jeskyně a novější Predjamský hrad před jejím vchodem. Novější čtyřpodlažní hrad má renesanční podobu, kterou získal při přestavbě roku 1570.

Predjamský hrad, Slovinsko
Foto: Predjamský hrad

Predjamský hrad je často nazýván také jako Erasmův Predjamský hrad, což odkazuje na jeho nejslavnějšího obyvatele. Tím byl v 15. století loupeživý rytíř Erasmus Jamský, kterému se jako jednomu z mála dobyvatelů podařilo překonat obranný systém hradu. Do té doby byl Predjamský hrad považován za nedobytný. Rytíř se poté na hradě ukrýval před císařem Fridrichem III., který přikázal jej zajmout. Erasmus totiž při hádce zabil jednoho z císařových příbuzných a způsoboval nepokoje v oblasti tím, že organizoval loupežné výpravy na obchodní karavany. Erasmus dokázal odolávat útoku císařových vojáků na hradě více než rok. Pro zásoby potravin a vše potřebné si totiž chodil jeskynními chodbami. Útočníky, kteří usilovali o jeho dopadení tak dokázal vždy ještě dokonale rozzuřit tím, že jím ukázal, jak se cpe pečeným masem, nebo čerstvým ovocem. Nikdo nechápal, odkud jídlo pořád bere. Nakonec byl přeci jen v roce 1484 dopaden, protože jej za úplatek zradil jeho sluha. Smrt rytíře však však poněkud potupná, císařští vojáci totiž dostali od sluhy echo, že Erasmus zrovna vykonává potřebu na předsunuté hradní toaletě a tak neváhali a rozstříleli ji katapultovanými kameny.

Během druhé světové války se v hradu a jeskyni za ním schovávali partyzáni. V roce 1990 byla započata rozsáhlá rekonstrukce celého objektu, kdy byl hrad opraven a byla mu navrácena původní podoba. Aby jeho vzhled odpovídal rané renesanci, byly z něj odstraněny některé novější prvky a jiné prvky byly naopak dostavěny.  Značnou proměnou prošlo například nejvyšší patro vstupní věže. Na hradě si tak dnes můžete všimnout mnoha zajímavých architektonických detailů, jako jsou například dřevěné kladky u padacího mostu, který se nachází u vstupu do Jamského hradu či unikátní kuchyňské umyvadlo situované pod oknem. Jistě vás zaujmou také mnohé další zvláštnosti. V podlaze kuchyně je například otvor, kterým je spojena s místnostmi nacházejícími se pod ní, z rytířského sálu se dá zase dojít ke psímu kotci vytesanému ve skále a neméně zajímavý je i zdejší systém mostů a průchodů.

Predjamský hrad je veřejnosti přístupný, prohlédnout si jej můžete sami bez průvodce, tak i během prohlídkového okruhu. Přístupné jsou téměř všechny jeho části, navštívit lze i původní jeskynní Jamský hrad. Na hradě se nachází muzeum, které seznamuje jeho návštěvníky s historií hradu i blízkého okolí. Vystaveny jsou zde cenné sbírky obrazů a také je k vidění dobový nábytek. V některých místnostech můžete narazit na interiérové expozice doplněné figurínami. Pokud by někdo chtěl vidět i tzv. Erasmovu jeskynní chodbu, musí se na prohlídku předem objednat. Naproti hradu byla v polovině 15. století vystavěna malá kaplička zasvěcená Panně Marii Bolestné. 

Kromě samotného hradu mají návštěvníci možnost si prohlédnout i jeskyni nacházející se pod ním. Jde o Jamu Pod gradom (jeskyni Pod hradem) a i do ní je vstup umožněn pouze na zvláštní vstupenku. Investovat do ní peníze však stojí za to - jelikož v jeskyni není elektrické osvětlení, dostanete nejdříve jeskyňářskou svítilnu a ochrannou přilbu na hlavu a teprve poté budete průvodcem zavedeni hluboko do podzemí. Vchod do jeskyně sloužil v dávných dobách jako konírny, proto se této části jeskynního systému říká Koňský chlév. V jeskyni se můžete kochat nádhernou krápníkovou výzdobou, spoustou nápisů z 16. století a seznámíte se i s obyvateli jeskyně - netopýry. V současnosti je zpřístupněno asi 700 metrů jeskynních chodeb. Celá prohlídka zabere asi půl hodiny. 

Jakmile budete mít hrad i jeskyni prohlédnuty, určitě se zastavte ještě ve vesničce Predjama, které dominuje kostel Žalostne Matere Božje (Panny Marie Slitovné), který byl vystavěn v 15. století. Má krásný portál a v jeho interiéru jsou k vidění precizně zrestaurované fresky. Tento svatostánek je považován za jeden z nejlepších příkladů pozdní gotiky ve Slovinsku. Před ním roste Erasmova lípa, jejíž stáří je odhadováno na několik stovek let. Právě pod její korunou je údajně pohřben Erasmus Jamský. Na řece Lokvi si můžete všimnout ještě stavby bývalého vodního mlýna. 

- jap -

Další články ze Slovinska: 
Julské Alpy – vzhůru od Bohinjského jezera 
Bled – kouzelný ostrov a středověký hrad 
Slovinský kras – ráj pro milovníky jeskynního světa a dobrého vína  
Malebné údolí Soča 
Otočec – zámek jako z pohádky

 

Článek byl zobrazen 17 129 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko