Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Slovinsko – malebná Panonská nížina

Ve východním cípu Slovinska mezi hranicemi Rakouska, Maďarska a Chorvatska se nachází malebné území, jímž protékají řeky Mura a Dráva. Podle nich se kraj nazývá Pomurska a Podravska oblast . Centrem oblasti Pomurska je Murska Sobota a oblasti Podravska dominuje druhé největší město Slovinska, historický Maribor.

Mírně zvlněná krajina přechází na západě do pohoří Pohorje, na jihu a severu je obklopena mírnými kopečky, na kterých se intenzivně pěstuje vinná réva. Východ oblasti volně přechází do Panonské nížiny. Toto území se vyznačuje bohatou zemědělskou výrobou, oplývá vinohrady a velkým množstvím termálních pramenů.

Právě víno, výborné jídlo z místních produktů a termální prameny tvoří z tohoto kraje atraktivní turistickou destinaci, kde turisté nacházejí dostatek příležitostí k duševnímu i fyzickému odpočinku. Místní kulinářské speciality jako je prekmurska šunka či gibanica, spolu s vyhlášenými víny a pálenkou, poskytují návštěvníkům nezapomenutelné chuťové zážitky. Zdejší vinařské oblasti jsou protkány sítí méně náročných i náročnějších cyklotras, nazývaných obecně “Vinska cesta“. Podél nich je rozseto množství vinných sklípků či sklepů (slovinsky zvaných „Vinska Kletj“ nebo „Vinski Hram“), kde je možno ochutnat vynikající víno a dobré domácí jídlo. V této kouzelné a romantické oblasti se nachází spousta termálních pramenů, které se využívají pro léčebné i rekreační účely. Zdejší mírnější klima umožňuje téměř celoroční provozování sportovních aktivit jako je například cyklistika, turistika nebo golf.

Nejvýznamnějšími turistickými a lázeňskými centry v Panonské nížině, které poskytují vynikající možnosti relaxačních, zdravotních i aktivních pobytů či sportovních soustředění, jsou lázně: Terme Ptuj, Terme Banovci, Terme Radenci, Terme Lendava a Terme 3000 v Moravských Toplicích.

Terme Ptuj
Město Ptuj je jedno z nejstarších měst celého Slovinska, v římských dobách bývalo regionálním centrem s více jak sto tisíci obyvateli. Místní lázně čerpají termální uhličitou vodu ze dvou vřídel vyvěrajících z hloubky 1050 až 1590 metrů. Termální pramen dosahuje teploty 39-54° Celsia a je nesmírně léčivý zejména na rehabilitaci revmatických a degenerativních onemocnění. Zároveň má blahodárný účinek na pohybové ústrojí a neurologická onemocnění.

Terme Banovci
Lázně Banovci jsou příjemné menší lázně uprostřed netknuté přírody v blízkosti města Ljutomer (hlavního města regionu Prlekija). Hotel „Zeleni gaj“, apartmánová vesnička „Zeleni gaj“ a klasický i nudistický kemp nabízejí mnoho možností ke strávení dovolené v souladu s přírodou blízkého okolí. Nudistický kemp „Sončni gaj“ je první a stále ještě jediný evropský nudistický kemp s termální vodou. Místní termální pramen je bohatý na fluoridy, dosahuje 60 až 68° Celsia a má blahodárný vliv na kosti, klouby a svaly. Specialitou Banovců jsou animační programy pro děti: Piráti z Banovců, Detektiv Franček, Čarodějky z Banovců, Dobrodružství rytířů atd.

Terme Radenci
Lázně Radenci leží na pomezí Panonské nížiny, blízko hraničních přechodů s Rakouskem a Maďarskem. Byly vybudovány na přírodním zdroji minerální vody. Lázně jsou vyhlášené svými nejmodernějšími lékařskými přístroji pro kardiovaskulární diagnostická vyšetření. Dále mají k dispozici tým lázeňských i specializovaných lékařů (internistů, kardiologů, fyzioterapeutů), kteří se starají o zdraví hotelových hostů 24 hodin denně. Zdravotní centrum „Tri srca“ v Radenci nabízí rehabilitaci pacientů po infarktu, po kardiovaskulárních operacích, s obtížemi krevního oběhu dolních končetin, s angínou pectoris, vysokým tlakem, pacientů po mozkové mrtvici nebo s osteoporózou dolních končetin.

Terme Lendava
Lázně Lendava leží na úpatí rozsáhlých lendavských vinic (je jich zde více jak čtyři tisíce). Poloha městečka Lendava v blízkosti hranic s Chorvatskem a Maďarskem způsobila míšení tří různých kultur, které zde spolu žijí v naprosté harmonii. Lázně vznikly docela netradičně, objevením termálního pramenu během naftových vrtů v roce 1965. V té době místní obyvatelé zjistili, že koupele v horké vodě (62° C) pomáhaly utišit jejich problémy přicházející s věkem. Léčivá voda v těchto lázních je velmi bohatá na parafín

Terme 3000
Lázně Terme 3000 se nacházejí v malém městečku Moravske Toplice a od léta 2000 se pyšní komplexem venkovních bazénů. Tento aquapark se řadí k evropské špičce nejen svoji atraktivitou, ale především kvalitou poskytovaných služeb.

V lázních je relaxační a léčebné centrum Thermalium, které poskytuje kompletní lázeňské služby. Hlavním lákadlem Thermalia je „černá“ uhličitá termální voda, která vyvěrá z hloubky 1175 až 1467 metrů a má teplotu 72° Celsia. Tím je tento přírodní zázrak zcela unikátní, protože ostatní uhličité prameny jsou většinou studené.

V roce 1964 byla tato voda prohlášena za přírodní léčivý prostředek. Nejenže má tento termální pramen terapeutický účinek na lidské tělo, ale zároveň ho oživuje, zlepšuje a zrychluje krevní oběh, snižuje nervové napětí a urychluje přírodní opalování. V těchto lázních a v lázeňském centru Lendava se každoročně koná mnoho sportovních soustředění, fotbalových , hokejových , plaveckých a dalších sportovních týmů.

- PR článek -

Sava Trade
U Elektry 650/50
190 00 Praha 9
Tel.: 224 941 966

http://www.specialistanaslovinsko.cz
info@savatrade.cz


Předchozí články o Slovinsku:
Triglavský národní park
Milá Lublaň
Maribor - v kraji bobulí
Alpská oblast Gorenska

Článek byl zobrazen 9 238 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko