Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Otočec – zámek jako z pohádky

Na východě Slovinska, se asi 9 kilometrů od města Novo Mesto rozkládá jedna z největších turistických atrakcí oblasti – ostrovní zámek Otočec. Leží nedaleko hranic s Chorvatskem, v krásném regionu Dolenjska, jež je považován za zelené srdce Slovinska.

Historie zámku se datuje do 12. století, kdy byl osídlen rytíři z Otočece, poté se dostal do rukou několika urozených rodin. Vládli zde frizínští biskupové i tyrolský rod Villanderů. Během staletí prošel zámek několika úpravami a jeho dnešní renesanční podoba tak pochází z let 1520 – 1547. V tomto období byla celá oblast sužována neustálými nájezdy Turků, proto byl z hlediska bezpečnosti obehnán mohutnými hradbami se čtyřmi kruhovými věžemi, které se podařilo dochovat až do dnešní doby. V roce 1560 zámek odkoupil Ivan Lenkovic, velitel oblasti Vojna Krajina, která byla součástí rakouské říše. Roku 1727 přešel do vlastnictví rodiny Schwaiger "von Lerchenfeld".

V 18. století byla k zámeckému komplexu přistavěna kaple, v 19. století se pak začalo s obnovou romantického základu zámku. Od roku 1854 patří Otočec italskému rodu Margheri de Commandona, který vymřel roku 1929, ale majetek převzal adoptovaný syn Villavicenzio. Rodině se tak podařilo udržet majetek až do počátku 40. let, kdy sem vpadli partyzáni. Poslední významnou přestavbu prodělal zámek po skončení druhé světové války, kdy byl silně poničen a téměř lehl popelem. Uvědomělí Slovinci jej po rekonstrukci proměnili na luxusní hotel obklopený golfovým hřištěm a parkem. Jeho silné zdi tak dnes chrání jen klid hostů.

Zámek Otočec byl vybudován na protáhlém a stromy hustě porostlém ostrůvku na řece Krka, který je s pevninou spojen jen dvěma úzkými mosty. Tento úsek řeky Krka je neobyčejně krásný. Hrad je navíc obklopen desítkami maličkých ostrůvků a také výraznými travertinovými vodopády. Toto malebné romantické místo dodává zámku jedinečnou atmosféru, kolem plachtí labutě a vše vypadá jako v pohádkovém příběhu. Vodní zámek Otočec je dnes skutečným magnetem na turisty.

Hosté, kteří se na zámku ubytují, se mohou kochat krásnými výhledy a mají možnost relaxovat v jedné z nejkrásnějších částí Slovinska, nebo také aktivně odpočívat při provozování vodních sportů na řece Krka. Jsou zde možnosti rybaření, plavby na pramici nebo na kajaku. Samotný hotel nabízí kvalitu, luxus a služby na úrovni. Návštěvníkům je zde celkově k dispozici 14 dvoulůžkových pokojů a 2 apartmány. Pokoje mají satelitní televizi, rádio, telefon, minibar a fén. K hotelu patří recepce, 2 restaurace, tenisové centrum, golfové hřiště a kasino. V nedalekém tenisovém centru mohou hosté využít 3 kryté tenisové kurty, 6 venkovních tenisových kurtů, basketbalové, volejbalové hřiště, služeb sauny, masážního bazénu, fitness studia, solária, masáží, stolního tenisu a bistra.

Zkrátka však nepřijdou ani milovníci pěší turistiky, podél řeky Krka vedou četné turistické stezky procházející okolní lesy a vinice.  Asi 1,5 km je vzdálen zámek Struga, který byl v minulosti ženským klášterem. Dnes funguje jako známé středisko jezdeckého sportu, zájemcům nabízí vyjížďky na koni.

Jen pár kilometrů směrem na severovýchod od zámku Otočec se rozkládá lázeňské městečko Šmarješke Toplice. Kdysi šlo o exkluzivní místo, kam se jezdili léčit členové slovinské vlády, kteří trpěli srdečními chorobami. V současné době jsou již tyto lázně přístupné pro všechny. Jsou situovány v malebném údolí obklopeném lesy a loukami. Ve středu městečka se rozkládá hlavní lázeňský dům, který disponuje dvěma krytými termálními bazény s vodou o teplotě 32°C. Součástí domu je také lesní plovárna, do které přitéká voda bohatá na vápník a hořčík.

- jap -
Foto: Davide Cappelli

Předchozí články ze Slovinska:
Slovinsko – malebná Panonská nížina
Triglavský národní park - botanický ráj Slovinska
Milá Lublaň
Maribor - v kraji bobulí
Alpská oblast Gorenska

Článek byl zobrazen 10 260 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko