Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Piran postavený v benátském stylu

Na břehu Jaderského moře se v Piranském zálivu na poloostrově Punta rozkládá půvabné přímořské městečko Piran, které bývá někdy nazýváno také slovinské Benátky. Jde o nejhezčí město Slovinska, které se se svými úzkými uličkami, romantickými náměstími, kostely a paláci stalo jedním z nejoblíbenějších turistických cílů.

Piran se rozkládá na poloostrově, který vybíhá západním směrem daleko do moře a je oddělen od ostatní pevniny půlkruhovým řetězcem pevniny. Obyvatelé tohoto pětitisícového přístavního města je dvojjazyčné, proto bývá název města uváděn také v italské podobě Pirano.

Piran

Svůj název odvodilo město pravděpodobně od řeckého slova „pyros“, což znamená „oheň“. Řečtí námořníci totiž v nejvyšším bodě města zapalovali majákové světlo, aby se bezpečně dostali do své základny. Kolem roku 178 před Kristem vytlačili Řeky Římané, poté připadlo Byzanci a následně Francké říši. Na konci 12. století utvořil Piran spolek s dalmatským Splitem, dohoda byla ještě jednou obnovena roku 1270. Roku 1283 převzali kontrolu nad městem Benátčané, v jejichž područí zůstalo až do roku 1797. Toto období bývá označováno za období rozkvětu města, došlo k rozvoji obchodu, hospodářství i kultury.

Po dobytí severní Itálie Napoleonem v roce 1797 však období blahobytu skončilo. Roku 1813 se stal Piran součástí Habsburské monarchie, v roce 1918 pak připadlo Itálii. Po dobu trvání 2. světové války byl Piran součástí ochranné zóny B Svobodného státu Terst. V roce 1954 byl připojen k Jugoslávii. Dnes je město nejlépe zachovalým městem na Slovinské riviéře a významným turistickým cílem, celé je chráněno jako kulturní památka.

Svůj vzhled město získalo v benátské době. Půvabnou atmosféru města tvoří historická zástavba v benátském stylu, která byla zachována až do dnešních dní. Prvomajski Trg (náměstí 1. května) bylo ve středověku centrem Piranu a je obklopeno barokními budovami s arkádami. Uprostřed náměstí stojí obrovská cisterna z 18. století, ve které se hromadila čerstvá dešťová voda. Dnes již náměstí slouží jako místo setkávání místních občanů než turistů. Pokud půjdete na Tartinijev trg Obzidnou ulici (nejstarší ulicí ve městě) musíte projít Dolfinovými vraty.

Piran

Uprostřed středověké změti uliček leží oválné Tartiniho náměstí, z něhož se otevírá pohled na rybářský a jachtařský přístav. Je lemováno několika nádhernými budovami s architektonickými stylovými prvky od období gotiky až po modernu – mimo jiné například radnice, justiční palác a pošta. Uprostřed náměstí stojí bronzová socha houslového virtuóza a skladatele Giuseppe Tartiniho. Jeho rodný dům stojí na východní straně náměstí vedle malého kostela svatého Petra. Zajímavý je také červený rohový Benátský dům zvaný také „Benečanka“, který je pěkným příkladem benátské gotiky. Tartiniho náměstí je považováno za nejkrásnější náměstí celého Slovinska.

Výraznou dominantou města je kostel sv. Jiří, který byl v roce 1637 vybudován v místech, kde poloostrov Piran naráží na skaliska. Je doplněn vysokou kampanilou benátského typu a jeho silueta tak dominuje celému městu. Interiér kostela je vyzdoben obrazy italských a holandských malířů ze 17. až 19. století. Před kostelem se nachází terasa, z níž je nádherný výhled na záliv Terst a pevninu za ním. Při slunečném počasí se daří rozeznat Julské Alpy a Dolomity. V sousedství kostela stojí od roku 1650 křestní kaple – baptisterium, kde byli křtěni katoličtí novorozenci.

Významným církevním svatostánkem je také kostel Panny Marie Sněžné z 15. století, který byl posléze barokizován. Vnitřní stěny kostela jsou vyzdobeny olejovými malbami ze 17. století, které zachycují významné události v životě Panny Marie. Dalším kostelem v Piranu je velký františkánský kostel Sv. Frantčišek, který byl vybudován ve 14. století mnichy. Je v něm umístěna umělecká sbírka nejrůznějších děl, od gotických krucifixů až po barokní sochy. V těsné blízkosti stojí klášter, v jehož křížové chodbě se v létě konají koncerty klasické hudby.

Piran

Po Cankarjevovom nábřeží se dostanete k malému přístavu, u kterého stojí Muzeum námořní dopravy – Morski Muzej. Je umístěno v paláci ze 17. století a vystavuje různé zbraně a busty známých osobností, staré fotografie, dřevěné váhy, modely benátských galér, listiny i četné malby. Samostatné oddělení je věnováno výrobě soli, v horním poschodí pak stojí model antické lodi pocházející ze 17. století. Celá budova je překrásně zdobena – je tu mramorové schodiště, parketové podlahy a kovové zdobení. Pokud chcete udělat radost svým dětem, vezměte je do Akvária umístěného v přístavu. V malých nádržích zde plavou podmořští obyvatelé Jaderského moře, jako například murény, sépie či ropušnice.

Strmými uličkami lze vystoupat k městským hradbám, na některou z opevněných věží a procházet se po hradbách. Před vámi se otevře výhled na celý Piran a Jaderské moře. Piran má v okolí Prešernova nabřežje několik spíše skalnatých pláží. Kdo chce, může si však udělat procházku k asi kilometr vzdálenému zálivu Fiesa, kde je krásná pláž i půjčovna loděk. V okolí se rozprostírají sladkovodní rybníky, které jsou okupovány rybáři. Je možné u nich pozorovat dokonce vzácné druhy vodních vážek. Příjemná je procházka po pobřežní promenádě vedoucí podél výběžku, který je lemován četnými kavárnami, obchůdky, bary a restauracemi s terasami, jež nabízí skvělý výhled na moře.

- jap - 
Foto 1 - Lassi Kurkijärvi, Foto 2,3 - Pixabay.com

Další články ze Slovinska:
Otočec – zámek jako z pohádky
Slovinsko – malebná Panonská nížina
Triglavský národní park - botanický ráj Slovinska
Milá Lublaň
Maribor - v kraji bobulí

Článek byl zobrazen 33 476 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko