Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malebné údolí Soča

V západní části Julských Alp se rozkládá romantické údolí řeky Soča, která je bezesporu jednou z nejkrásnějších divokých řek Evropy. Pramení v nadmořské výšce 1050 metrů, jižně od průsmyku Vršič. V délce 127 km pak protéká horským masivem a následně ústí do Jaderského moře.

Divoký horní tok řeky Soča protéká Triglavským národním parkem a je doslova rájem pro příznivce adrenalinových, klasických a vodních sportů, zejména tedy pro vyznavače raftů, kanoí a kajaků. Plavba po řece však začala být v důsledku rozvoje turistiky docela draze zpoplatňována a ne každý návštěvník je ochoten platit nekřesťanské peníze za to, že se ve vlastní loďce sveze po řece. Přesto sem každoročně přijíždějí zástupy turistů z celého světa.

Na své si přijdou také milovníci pěší turistiky a cyklistiky. Kromě toho si zde můžete vyzkoušet také skok padákem, kaňoning nebo létání na kluzácích, v zimě je možné si zalyžovat či jezdit s psím spřežením. Často tady narazíte na rybáře, kteří stále doufají, že se jim podaří ulovit vzácný druh pstruha – marmoratu, který žije pouze v řece Soča a jejích přítocích.


Autor: JVP photography

Pramen řeky Soča naleznete asi 15 minut cesty pěšky od obydlené chaty Koča pri Itviru Soče. S hlukem tady prýští z úzké skalní rozsedliny a poté se jako impozantní vodopád řítí do hlubiny. Tyrkysově modrá řeka si v průběhu staletí vyryla koryto do zdejšího vápencového podloží. Lidé začali být údolím řeky Soča přitahováni již v 16. století, tehdy jim však nešlo o zdejší úchvatnou přírodu a divoké peřeje, ale o možnost těžby železné rudy, která zde byla objevena. Asi po dvou stech letech byly zásoby rudy vyčerpány, proto se místní obyvatelé začali věnovat spíše zemědělství, chovu dobytka, lovu a dřevorubectví. První náznaky turistiky se zde začaly objevovat až na konci 19. století, kdy se sem vypravil nadšený horolezec Julius Kugy. Ten byl krásou zdejší přírody tak ohromen, že ji následně popsal v několika svých knihách.

V roce 1881 nechala terstská pobočka německo-rakouského spolku horolezců postavit u obce Trenta chatu, která se stala základnou pro horolezce vydávající se na průzkum okolních vrcholů. Údolí řeky Soča hrálo důležitou roli také během první světové války, vedla tudy totiž frontová linie mezi italskou armádou a vojskem Rakouska-Uherska. Po celé dva roky zde probíhaly vojenské akce, bojovalo se na skalnatých vrcholcích hor a počty padlých přesáhly dokonce jeden milion. Upomínkou na toto válečné běsnění jsou dochované bunkry, zákopy a stanoviště vybudované podél linie. Padlé připomínají četné vojenské hřbitovy, které jsou pečlivě odděleny podle národností padlých vojáků. Kromě raftařů zde dnes proto můžete potkat i milovníky historie.


Autor: Giulio

Zatímco v horním údolí jsou vidět jen osamělá selská stavení s typickou převislou šindelovou střechou, na dolním toku řeky se rozkládají i větší obce jako Kobarid, Bovec, Tolmin a Nova Gorica, které jsou hlavními turistickými centry. Pokud se vydáte do osady Pri Cerkvi (U kostela), kde je k vidění nádherný barokní havířský kostelíček, ještě předtím zabočte do botanické zahrady Alpinum Juliana. Na jedné přehledné ploše zde najdete více než 1000 květin a rostlin, jež jsou endemickými druhy vyskytujícími se pouze v Julských a Kamnických Alpách, Karavankách a Krasu. Prohlédnout si zde můžete například Triglavskou růži, zvonečník chocholatý nebo mydlici bazalkovitou.

V horní části údolí se rozkládá krásná vesnička Trenta, nedaleko ní leží osada Na Logu, v níž se nachází informační kancelář a návštěvnické centrum Triglavského národního parku – Dom Trenta. Zde je návštěvníkům umožněno nahlédnout do historie, geologie, flory a fauny Julských Alp.

Z několika samot a uzavřeného jádra se skládá vesnička pojmenovaná stejně jako řeka – Soča. Její hlavní zajímavostí je kostel sv. Josefa, který ukrývá řadu obrazů. Na jedné z maleb se objevuje dokonce Mussolini, který je vyobrazen jako ďábel. V obci rozhodně nevynechejte návštěvu jedné z vyhlášených restaurací jako je Julius nebo Lovec. Máte možnost v nich ochutnat tradiční kuchyni a místní speciality. Prodávají se zde také rybářská povolení. Pod obcí teče řeka Soča v 750 metrů dlouhé a 15 metrů hluboké soutěsce.

Z údolí je dostupné také nejvyšší horské středisko Slovinska na hoře Kanin. Silnice podél řeky Idrijca vás zavedou do měst Cerkno a Idrija. V Idriji se můžete podívat do slavného měděného dolu nebo hradu Gewerkenegg. Oblast Posočje pak připomíná hrůzy první světové války, kterým je věnováno muzeum v Kobaridu. V nedalekém městečku Planica se pak každoročně utkávají nejlepší skokané na lyžích.

- jap -

Předchozí články ze Slovinska:
Otočec - zámek jako z pohádky
Slovinsko – malebná Panonská nížina
Triglavský národní park - botanický ráj Slovinska
Milá Lublaň
Maribor - v kraji bobulí

Článek byl zobrazen 16 650 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko